Myter om träning – Träningsmyter

Några myter om träning

Det här med myter och missuppfattningar om styrketräning är en för evigt pågående diskussion. Jag tänkte att man kunde titta närmare på några påståenden och försöka bena ut vad som är sant. det finns en mängd myter om träning och allt som rör detta fenomen. Vi skall se om vi fyller på framöver med fler myter. Idag presenterar vi 3 stycken myter om saker runt träning.

1. Punktförbränning

Det här är en föreställning som sitter som berget i många människors föreställningsvärld oavsett hur träningsvana de är. Vi har alla lagringsdepåer vars placering är genetiskt betingad och här finns det ofta skillnader mellan könen.
Hos män hamnar detta lager oftast, men inte alltid, på magen och hos kvinnor på lår och rumpa.

Myter om traning

När fett ska användas som energikälla frisätts fria fettsyror från lagringsdepåerna och transporteras till de arbetande musklerna via blodet. Detta sker samtidigt och från alla depåer och går inte att påverka, det finns ingen mekanism hos människor som tillåter oss att bestämma det. Det här är skälen till att punktförbränning är en omöjlighet.

2. Träna den ena änden av muskeln

Det här är en fråga som ofta kommer fram och det kan t ex röra sig om ”nedre delen” av magen eller den inre delen av bröstmuskeln. En muskel har ett ursprung och ett fäste i skelettet som styr dess funktion. Den kraft som utvecklas är lika stor i båda ändarna. En muskelcell är lika lång som hela muskelbuken .

Muskelsammandragningen, kontraktionen, sker i hela cellen samtidigt. För att återkoppla så är magmuskeln, rectus abdominis, en enda lång muskel och träna den ena änden mer än den andra är som att dra i ena änden av ett rep utan att påverka den andra änden. Det går, av samma skäl, alltså inte att träna den inre delen av bröstet heller utan här får man välja rätt övning och använda rätt teknik..

3. Massa vs definition

Det här är en lite ovanligare fråga som kan dyka upp och handlar om att vissa övningar ger större muskelmassa och andra ger definition. Alla skelettmuskler är uppbyggda på samma sätt och fungerar på samma sätt oavsett kön eller ålder. Ett större motstånd ger över tid en större muskler och används ett lägre motstånd blir resultaten också musklerna mindre.

Muskelmassa är alltså relaterat till styrketräning där teknik och övningsval styr utvecklingen. Muskeldefinition får man genom en strikt diet eller genom aerob träning. Se till att du använder dig av båda dessa saker för att få till så bra muskelmassa och muskeldefinition som möjligt.

detta var 3 stycken myter om träning. Vi fyller förmodligen på med fler myter i framtiden. Det finns många träningsmyter som florerar på webben. Dessa skall du inte på något sätt gå på utan du skall leta reda på rätt information och använda dig av verifierad och säker information som du kan använda i din träning.

Myter om träning – Träningsmyter