Vitaminbrist och träning

Som de flesta av oss säkert vet är vitaminer viktiga för oss och för många av våra kroppsfunktioner, speciellt om vi tränar hårt. 

D-vitamin är t.ex. avgörande för att vår kropp skall kunna tillgodogöra sig kalcium, som i sin tur krävs för att få och bibehålla ett starkt skelett, vilket ger att för lite kalcium i kroppen kan leda till benskörhet. Får man av olika anledningar inte i sig tillräckligt med D-vitamin kan man utöver benskörhet råka ut för trötthet och andra sjukdomar vilket direkt kan påverka utfallet av träning negativt. D-vitaminbrist kan även öka risken för att drabbas av och få svår covid19 sjukdom, men det krävs mer forskning om detta.

B-vitamin är ett annat viktigt vitamin som t.ex. behövs vid metabolism/fettförbränning. Brister på B-vitaminer kan resultera i trötthet och försämrad prestation i samband med träning. Folsyra/vitamin B9 och vitamin B12 är viktiga för vår produktion av vita och röda blodkroppar. De vita blodkropparna utgör en stor del av vårt immunförsvar och de röda blodkropparna för vår prestation då de bl.a. förser vår kropp syre.

C vitamin är likt D-vitamin viktigt vid bildandet av brosk, skelett och bindväv, vilket är viktigt för att klara av att träna hårt, samt för vårt immunförsvar. 

Utöver B, C och D-vitamin finns det i dagsläget ytterligare tio olika föreningar som kategoriseras som vitaminer. De kategoriseras som fettlösliga eller vattenlösliga.

Vitaminbrist

Brist på vitaminer kan resultera i försämrad förmåga att prestera beroende på vilken vitamin du har brist på. Fysisk aktivitet kan i sin tur ge upphov till brist genom ökad utsöndring via svett och urin, minskat upptag samt ökad omsättning t.ex. på grund av skelett och muskeltillväxt.

Upptäcka brist

Idag finns många aktörer som erbjuder blodprov för upptäckt av vitaminbrist. En av dessa är Medisera som t.ex. erbjuder ett Vitamin & Mineraltest. Medisera inkluderar också en bred panel av vitaminer och mineraler i deras Hälsokontroll Stor.

Motverka brist

B-vitaminerna behövs för vår ämnesomsättning av fett, kolhydrater och proteiner och finns i de många livsmedel. En varierad kost av fågel, kött och fisk samt grönt och frukt täcker vanligtvis dagsbehovet.

C-vitamin behövs delvis vid bildande av brosk, skelett och bindväv, för att vårt immunförsvar ska fungera samt för att underlätta järnupptaget från vegetabiliska livsmedel. C-vitamin finns i grönsaker, frukt och bär, t.ex. apelsin, citron, svarta vinbär och nypon. 

D-vitaminet är faktiskt ett hormon (men kallas vitamin) som produceras i kroppen när huden utsätts för sol. Under mörka perioder minskar denna produktion och eftersom D-vitamin endast finns i vissa livsmedel som leverprodukter, fet fisk och mjölkprodukter kan tillskott vara nödvändigt.