En aktiv eller passiv vilodag

Vila och återhämtning kan kännas som ett straff för den som tränar varje dag. Måste man verkligen ha en dag då man vilar? Det enkla svaret är ja. Kroppen måste få en chans att återhämta sig, men det betyder inte att du måste sitta och rulla tummarna i 24 timmar.

Vila och återhämtning innebär inte stillasittande eller ett par extra timmar sömn. Faktum är att det kan vara bättre att röra på sig för att musklerna ska kunna återhämta sig. Det är din kropp som säger till vad den behöver och du bör lära dig att känna igen signalerna den ger dig, samt lära dig skillnaden mellan passiv och aktiv vila.

Skillnad mellan vila och återhämtning

Orden vila och återhämtning kombineras ofta, men det är viktigt att skilja dem åt. Vila behöver nämligen inte betyda återhämtning. Löpare kan faktiskt återhämta sig bättre på en lugn joggingrunda under sin vilodag än om de endast sitter i soffan. De kan också delta i andra aktivitet i ett lugnare tempo, såsom cykling eller träning på en crosstrainer. Simning kan vara en bra träningsform under en vilodag. Det är en av de mest skonsamma aktiviteterna för kroppen och det stärker cirkulationen.

Den som styrketränar och lyfter tungt kan välja att vila vissa muskelgrupper, men fortfarande träna andra. Det är därför många styrkelyftare hörs prata om ben-dagar eller rygg-dagar. Om de har tränat ben en dag kommer de sällan att träna ben dagen efter. De byter istället muskelgrupp för att låta den andra vila.

Mixa aktivt och passivt

Det är viktigt att lyssna till vad din kropp säger. Tecken på att kroppen behöver vila kan visa sig som ledvärk, sömnproblem eller att du känner dig hängig och förkyld. Känner du att det kliar i kroppen om du inte rör på dig under en vilodag kan du välja att blanda passiv och aktiv vila. Ta en promenad eller kör igenom ett rehabiliteringspass som fokuserar på stretching. Om du lägger in konditionsträning på schemat kan du välja att utföra det i ett lugnare tempo. Resten av dagen kan därefter bestå av passiv vila.

Det är faktiskt helt OK att ligga i soffan en timme eller två, framför allt om man vet med sig att man har utfört fysiska aktiviteter under dagen. Det finns samtidigt massiv med aktiviteter som aktiverar hjärnan men som vilar kroppen. Tillåt dig att lägga dig framför teven och titta på en film eller serie på Netflix, HBO eller någon annan playkanal. Läs en bok eller lyssna på en podcast. Ta fram spelkonsolen, sök efter spel i appbutikerna eller på spelsajter på nätet. Ett omfattande spelutbud hittar du hos Svenska Spel där det både går att spela på casino-, sport-, skraplotter och lottospel. Det finns över 360 spel på deras spelsajt och de kan spelas i mobilen och på datorn. Det betyder att du kan spela liggandes i soffan eller sittandes vid skrivbordet.

Återhämtning är nyckeln till att kroppen ska utvecklas och prestera bättre. Om det däremot sker passivt eller aktivt är upp till dig. Se bara till att du också tillåter dig lite vilotid t.ex. framför en film, ett spel eller med en bok.