Vikten av att upprätthålla en sund kost för att undvika fotbollsskador

För att som professionell fotbollsspelare hålla sig i toppform genom säsongen krävs att många faktorer samspelar på ett optimalt sätt. En central aspekt av det hela är förstås själva träningen, där atleten följer noga uttänkta träningsscheman för att kunna prestera maximalt och undvika skador. En annan aspekt är kost och näringslära, något som visat sig vara av stor vikt för professionella idrottsmän, inte minst då för fotbollspelaren. I denna artikel undersöks hur träning och kost samspelar och hur en idrottsman bör planera kost och träning för en framgångsrik och skadefri fotbollskarriär. En kortfattad parallell kring gemene mans nytta av god kosthållning dras, där reflektioner kring vad en icke-atlet kan gör för att förbättra sin hälsa med kost och träning.

Kost en viktig förutsättning för goda träningsresultat

Det är knappast någon nyhet att intag av näring och kosthållning påverkar individens mående i det stora hela. Just när det handlar om idrottsmän, kost och prestationer är sambanden noga undersökta, där det finns forskning som visar på att sambanden är tydliga; kosten har stor inverkan på resultaten inom idrotten. Och visst låter det rimligt – genom att fylla kroppen med näringsrik energi är förutsättningarna inom sporten goda. Att träningen har minst lika stor påverkan för ett framgångsrikt resultat är förstås självklart – vad vore till exempel en fotbollsspelare med god kosthållning men utan träning? Inte mycket att hänga i granen. En kombination av pulshöjande konditionsträning, ofta både intervallträning och längre distanser, tillsammans med styrketräning för att förbättra fotbollspelarens fysik. Därtill tillkommer förstås oändligt många timmar av mer fotbollsnischad träning, där teknik och prestation förfinas och coachas av spelarens tränare.

En fotbollsspelare tränar under hård belastning, vilket sätter stor press på kroppen. Att hålla sig skadefri under säsongen kan vara en utmaning för proffsspelare som tränar otaligt många timmar dagligen. Även här spelar kosten in! För en idrottare blir det viktigt att exempelvis ladda upp med en måltid innan träningen, samt inta ett återhämtningsmål strax efter träningen. Genom att fylla på kroppen med energi undviker man att bryta ned musklerna, vilket ger ett bättre (och rimligen även skadefritt) resultat. Det ska tilläggas att plötsliga skador förstås är nästintill omöjliga att förebygga med kosthållning – ingen kost i världen kan förebygga ett avsparkat korsband, till exempel.

Fotbollsspelare anlitar dietister för att hålla sig på topp

Utan träning blir det förstås inte tal om några maxade prestationer på planen, frågan är om en spelare utan kostplan kan prestera på topp? Meningarna är delade, men faktiskt är det så att majoriteten av alla stora fotbollsstjärnor har noga planerade kostscheman, framtagna av specialister. Ett sådant exempel är Lionel Messi, den världsberömde argentinska fotbollsspelaren som spelar för Barcelona. Messi har till och från varit skadad, något som förstås påverkar karriären negativt. På senare år har han sett till att anlita en privat dietist samt en egen kock, som förbereder alla hans mål enligt perfektion, där en balans av näring och energi tagits fram utefter Messis förutsättningar. Detta påvisar tydligt att kosten spelar stor roll för idrottsmän.

För Messi och hans spelarkollegor i Barcelona kan man tänka sig att uppladdningen inför Champions League är i full gång. Fotbollsligan är en av världens mest bevakade och ett minst sagt prestigefyllt evenemang som varje säsong engagerar fotbollsfans världen över. Somliga gillar att ägna sig åt odds på fotboll, där spel på matchernas utfall och specifika resultat (exempelvis hur många mål en viss spelare gör under en match) finns tillgängliga. Inför uppkommande fotbollsmatcher i Champions League ser oddsen för Messi och Barcelona mycket bra ut, låt oss hoppas att gänget toppat formen denna säsong! 

 Hälsosam kosthållning bra för alla

Det är inte bara atleter och professionella idrottsmän (och kvinnor!) som gynnas av en god och välbalanserad kosthållning. Även gemene man har stor nytta av att äta näringsrik mat! För en vanlig person som vill ta hand om sig själv, rekommenderas även här en varierad kosthållning i kombination med motion bästa möjliga hälsa. Somliga räknar kalorier och väger mat för att kontrollera att hen får i sig exakt mängd energi och näringsämnen. Notera dock att det inte alls är nödvändigt att ägna sig åt sådana uträkningar, om du inte har specifika mål (exempelvis att gå ner eller upp i vikt, till följd av hälsoskäl). Skulle en person vilja uppnå sådana specifika resultat, är det rekommenderat att besöka en dietist eller kostrådgivare för proffshjälp, att själv laborera för mycket med kost kan orsaka obalans och i längden vara mindre nyttigt.

En annan aspekt av det hela är att goda vanlig kring kost och träning minskar risken för skador även för den icke-professionella idrottaren. Det finns exempelvis många bevis för att enklare styrketräning minskar risker för skador på arbetsplatsen. En lagerarbetare riskerar exempelvis att uppleva problem med ryggen till följd av tunga lyft och hög belastning, något som kan minskas med stärkande träning, som i sin tur förenklas med bra kost för god energi.

I föregående stycke diskuterades det faktum att Messi har en privat kock och ett team bakom sig, som ser till att han äter och tränar som han bör. För en “vanlig” person kan det förstås bli svårt att uppnå liknande förutsättningar, att anställa en kock och tränare på heltid är för de flesta inte ekonomiskt hållbart. Det finns däremot saker du själv kan göra för att förbättra din hälsa. Genom att läsa på om nutrition och lära känna dig själv och vad din kropp behöver, utefter din fysisk och mål med träning och kost, kan du bli din egen kostrådgivare och personliga tränare. Önskar du ett kickstart kan du förstås boka in ett möte med en kostrådgivare och PT, för att komma igång på rätt sätt. Även om du inte är Lionel Messi kan du maxa din hälsa (och undvika skador).

För att knyta ihop säcken kan det konstateras att idrottsmän idag verkar ta kosthållningen på stort allvar, där man aktivt jobbar skadeförebyggande. Det är självklart så att en rad andra komponenter spelar in när det handlar om prestation, men det råder ingen tveksamheten kring att kosthållning utgör en viktig stolpe i kontexten.