Träningsprogram Löpning

Varför träningsprogram för löpning?

Det finns flera skäl till varför du skall ha ett träningsprogram för löpning. Om du vill börja med löpning, då finns många möjliga riktningar som du kan ta.

Du kan springa utomhus eller inomhus, kan du springa snabbt eller långsamt, du kan träna med en grupp eller på egen hand.

Trots att det finns så många olika variabler så finns det bättre och sämre träningsprogram för löpning, oavsett vad din strategi är så, bör du följa dessa 5 riktlinjer för att komma igång på rätt sätt.

Tänk inte, spring bara. Om du börjar tänka på de negativa som kan uppkomma från att springa, får du aldrig uppleva det positiva. Stäng av din hjärna för en stund och spring. Det är definitivt möjligt att tänka för mycket, speciellt när du sitter i bekvämligheten av ditt hem en dag när det regnar och är kallt. Tänk på att du kommer alltid kommer att må bättre efter en löprunda, så lägg dina bekymmer åt sidan och kom igång.

Fördelar med ett träningsprogram

– Det är alltid bra att ha ett träningsprogram att följa oavsett vad du tränar

– Du kommer att fortsätta med din löpning även de dagar det inte känns enkelt

– Löpträning kräver viss form av disciplin

Löpning med rätt Löparskor

Gå in dina nya löparskor. Att ta ur ett par nya skor ur lådan och spring flera kilometer är aldrig en bra idé. Ha dina nya löparskor på dig när du går runt i huset eller till affären för ett par dagar så att dina fötter kan vänja sig. När du börjar springa några kilometer eller mer, kommer det då inte komma som en chock för dina fötter och du undviker blåsor och svullnader.

Köp inga billiga löparskor. Det lönar sig alltid att satsa på viss kvalitet när man skall välja ett par nya löparskor.

Ät ordentligt för att orka med din löpning

Fyll på med bränsle. Precis som du aldrig skulle starta en bilsemester utan gas i bilens tank, så bör du inte springa utan energi i kroppen. Trots det dåliga ryktet kolhydrater har fått nyligen, kommer du att fina dem användbara om du börjar springa längre sträckor. Kom ihåg: Det främsta problemet med kolhydrater är när de inte förbränns. Med regelbunden motion, kommer du inte ha det problemet. Det är inte så viktigt vad du äter om du tränar.

Tränar du inte är maten väldigt viktig. Du blir lätt överviktig om du äter fel sorts mat och inte tränar alls. Tränar du löpning så behöver du naturligtvis äta ordentligt och nyttigt samt rätt sorts mat, men det gör inget om du fuskar ibland och äter onyttigt. Du kommer bränna mer fett än personer som inte tränar.

Det gör ont ibland av löpning

Preparera dig för mindre ömhet och värk. Om det var längesedan du deltog i ett träningsprogram, kommer du att uppleva mindre värk och smärta när du börjar med din löpning. Var förberedda för denna verklighet genom att smörja in musklerna och lederna med liniment eller dylikt. Se till att du skonar fotleder, ben och benhinnor genom att springa i ett par riktiga löparskor och spring gärna på ett lite mjukare underlag. helst inte asfalt, även om det är svårt att undvika asfalt många gånger.

Disciplin med ditt träningsprogram

När du lägger grunden för din löpning. Kommer det att hända ett par saker med dig och din mentalitet. Du kommer att flytta fram dina gränser för vad du själv kan åstadkomma. Att träna löpning är ett bra sätt att rensa skallen från vardagens problem och bekymmer samt få ny energi. Löpning är krävande och du bör vara noggrann med hur du lägger upp ditt träningsprogram. Sätt dig ner i lugn och ro samt ta fram din kalender när du skall se över och skapa ditt nya träningsprogram.

När du blivit mer vältränad och har några veckors kortare avstånd under bältet, kommer din kropp att vara redo att ta itu med längre sträckor. Fortsätt att pusha dig själv eller gå upp med andra löpare att motivera varandra och få ut det mesta av ditt träningsprogram.

Att starta ett träningsprogram för löpning kommer på många sätt att vara det bästa du kan göra för dig själv. När du är redo att sätta igång, följ då dessa tips och gör det rätt.

Här ser du ett bra träningsprogram för löpning.